Uppskattad kunskapslunch om att rekrytera internationell kompetens

Enligt enkäten ”Nuläge och framtidsutsikter för näringslivet i Luleå” som Kompetenslotsen Luleå kommun och Luleå Business Region skickade ut till företag under senhösten 2023, visade det sig att många företag är positiva till att anställa internationell kompetens, men man upplever utmaningar och hinder med att rekrytera utanför EU, bland annat på grund av den krångliga arbetstillståndsprocessen.

14 företag hade samlats för att medverka på kunskapslunchen denna torsdag.

På kunskapslunchen, som anordnades på Savoy den 25 april, behandlades ett flertal av dessa frågeställningar. Peder Hansson från Lernia Workforce Mobility slog hål på ett flertal myter kring anställning av utländsk arbetskraft. Han påpekade bland annat att processen för arbetstillstånd inte tar längre tid än en uppsägningstid, vanligtvis en till tre månader. Dessutom betonade han att det inte krävs svenskt personnummer för att betala ut lön, och det är möjligt att betala in arbetsgivaravgifter och skatt genom ett temporärt fingerat personnummer.

– I Sverige är vi tyvärr lite för problemfokuserade i stället för lösningsfokuserade. Men om man verkligen vill och behöver rekrytera internationell arbetskraft, så finns det lösningar, säger Peder Hansson.

Emma Söderberg, Ludwig Rosendal och Peder Hansson.

Dagens talare var Emma Söderberg, Ludwig Rosendal och Peder Hansson.

Ludwig Rosendal från MindDig betonade vikten av att behålla människor i Luleå för att säkra avkastningen på rekryteringsinvesteringar.

– Det här är en existentiell överlevnadsfråga för hela norra Sverige för vi har inte råd att rekrytera om och om igen om folk inte vill stanna, säger Ludwig Rosendal.

Vidare berättade han att två tredjedelar av misslyckade inflyttningar beror på partners som inte trivs eller hittar jobb. Han poängterade arbetsgivarens ansvar för att både den anställdes och deras partners trivsel är avgörande.

Emma Sörensson från Human Entrance diskuterade Sveriges arbetskraftsinvandringsmodell sedan 2008. Från att ha gått från arbetsmarknadsprövning till att arbetsgivarnas behov styr, har modellen mött både hyllningar och skeptiker. Under 2009-2010 upptäcktes missbruk, främst bland bärplockare, vilket ledde till ökad uppmärksamhet på systemets brister.

Emma Sörensson betonade vikten av att följa reglerna för att undvika problem;

– Man ska se möjligheterna i lagstiftningen, den är till för att man ska få den arbetskraft man behöver och för att man ska lyckas med tillväxten i sitt företag.

Maria Söderberg, rekryteringskonsult Dare Consulting

Maria Söderberg, rekryteringskonsult Dare Consulting hoppas på fler föreläsningar.

Maria Söderberg, Dare Consulting, var en av åhörarna. Hon tyckte upplägget var jättebra.

– Speciellt Emmas sista del var mest intressant för min del. Det var lite mer om case-hantering och det är sådant jag skulle vilja få mer information om. Ser gärna att det blir ytterligare ett tillfälle där man får veta hur man löser rent konkreta fall.

Arrangörer av kunskapslunchen var Kompetenslotsen Luleå kommun och Luleå Business Region.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Näslund

Logotyp